Over de opleiding

De driejarige academische bacheloropleiding in de theologie en de religiewetenschappen biedt je een stevige basis aan in het christelijke denken over God, kerk en samenleving. Met aandacht voor de relevantie voor vandaag worden bronteksten voor theologie samen bestudeerd en degelijk gekaderd.

Onze campus biedt vrijblijvend studentenhuisvesting (peda) met studentenkamers en studio’s met gezamenlijke tuin, terras en keuken. De huur voor een studentenkamer ligt onder de gemiddelde marktprijs in Leuven.

Inhoud en studieduur

Het eerste jaar oriënteert je in de academische studie, de theologische disciplines (bijbelwetenschappen, historische theologie, systematische theologie, praktische theologie) en de religiewetenschappen. Je leert ook de Bijbel te bestuderen in de grondtalen Grieks en Hebreeuws.

In het tweede en derde jaar kies je zelf voor thematische aandachtspunten in één van de twee specialisaties: Bijbel en Theologie of Religie, Kerk en Samenleving.

In het derde jaar kan je praktijkervaring opdoen tijdens een stage in een beroepenveld van jouw keuze. Ook volg je seminarievakken en schrijf je een bachelorscriptie, waarin je de onderzoeksmethoden die je hebt geleerd toepast op een afgebakend theologisch of religiewetenschappelijk vraagstuk.

Specialisaties
In de specialisatie Bijbel en Theologie is er ruime aandacht voor de bestudering van de klassieke theologische disciplines, waarbij het onderzoek van de Bijbel van groot belang is. De Bijbeltalen Grieks en Hebreeuws komen in deze richting verdiepend aan bod. De Bijbelteksten worden bestudeerd in hun kritische en creatieve interactie met de cultuur waarin ze tot stand zijn gekomen en hun bevrijdende, transformerende boodschap ontdekken. Je leert verdiepend omgaan met bronnen uit de geschiedenis van het christendom en hedendaagse theologische discussies, en deze theologisch duiden in hun betekenis voor het heden aan de hand van en in kritische interactie met uiteenlopende methoden. Je krijgt zo niet alleen zicht op de breedte en diepte van het christendom en grip op de klassieke theologie, maar leert deze ook gebruiken met het oog op hedendaagse vraagstukken in kerk en samenleving.

De specialisatie Religie, Kerk en Samenleving reikt je kennis van zaken en vaardigheden aan die belangrijk zijn om later aan de slag te gaan in geloofsgemeenschappen, christelijke organisaties of in maatschappelijke functies, in de westerse of een andere context. De opleiding nodigt uit tot het nadenken over de uitdagingen van geloof, kerk en religieuze praktijk in de hedendaagse samenleving. Samen met docenten en studenten reflecteer je op de plaats en rol van religie in de maatschappij en op kerkelijke praktijken zoals prediking, liturgie en pastoraat. Hierbij wordt gebruik gemaakt van zowel religiewetenschappelijke als christelijk-theologische inzichten en methodes. Na het afronden van de bachelor met deze specialisatie ben je geoefend in respectvolle, open dialoog in een diversiteit van contexten en ben je voorbereid om een masteropleiding in theologie en/of religiewetenschappen aan te vangen.

Leslocaties en/of online

Wonen op de campus
De ETF Leuven is gevestigd in een voormalig jezuïetenseminarie. Onze campus biedt vrijblijvend studentenhuisvesting (peda) met studentenkamers en studio’s met gezamenlijke tuin, terras en keuken.

Studentenstad Leuven
De campus staat aan de rand van Leuven, de oudste universiteitsstad van de Lage Landen (1425). De meer dan 60.000 studenten geven de stad een unieke ambiance. Leuven heeft een prachtige historische binnenstad, gezellige winkelstraten, restaurants en terrasjes en veel mogelijkheden om te genieten van cultuur, natuur en sport aan  studentenprijzen. Je vindt er verschillende christelijke kerken
en studentenverenigingen.

Doelgroep en toelatingsvoorwaarden

Als Nederlandse student heb je minstens een vooropleiding vwo of een propedeuse hbo behaald. Als Vlaamse student is je ideale vooropleiding aso of tso. Basiskennis van klassieke talen is niet noodzakelijk.

Wanneer je in het kader van je aanmelding ook graag een gesprek wil aangaan, om samen te bekijken of deze opleiding aan de ETF Leuven voor jou de aangewezen keuze is kan je dit aanvragen.

Belangrijk: je kan je tot een week voor de start van het nieuwe academiejaar in september aanmelden voor de bacheloropleiding!

Kosten

Studenten uit Nederland betalen een maximumtarief van € 2.090* per jaar. Belgische studenten betalen het standaardtarief voor hoger onderwijs, zoals bepaald door de Vlaamse overheid, en kan je in aanmerking komen voor een studiebeurs van de Vlaamse overheid.

De uitgaven voor boeken en cursussen worden geraamd op ongeveer € 500 per jaar. Het eerste jaar zijn de kosten gewoonlijk wat hoger.

*Tarieven worden jaarlijks geindexeerd.

Na de studie

De meeste studenten zetten na de bacheloropleiding hun studie voort. Dat kan in het tweejarige masterprogramma (120 studiepunten) aan de ETF Leuven, waar je verder kan gaan met een specialisatie naar keuze. Ook kan je met 15 studiepunten voorbereidingsprogramma (binnen of na je bacheloropleiding aan de ETF Leuven) doorstromen naar de educatieve masteropleiding (90 studiepunten). Je kan ook makkelijk instromen in een andere opleiding, bijvoorbeeld een predikantsopleiding.

Sommige studenten kiezen na hun bacheloropleiding onmiddellijk voor de praktijk. Ze gaan aan de slag als pastoraal of kerkelijk werker, (assistent) voorganger, godsdienstleerkracht of zendeling.

Contactinformatie

Met al je vragen over studeren en wonen aan de ETF Leuven kun je terecht bij ons Academisch Secretariaat. Stuur een e-mail naar as@etf.edu, dan nemen zij contact met je op.